Välkommen till min blogg där du får reda på det mesta om valet!

söndag 19 september 2010

USA:s Politik

USA är ett land med 50 delstater och varje delstat styr sig självt. Varje delstat har valda församlingar och lagar. Styresmannen i varje delstat kallas guvernören och väljs direkt av folket. Utrikespolitiken och annat som är gemensamt för hela USA sköts av den federala regeringen i Washington.

USA har en lagstiftande församling som heter kongressen. Kongressen består av senaten och representanthuset. Senaten har två ledamöter från varje delstat. I representanthuset har delstaterna ledamöter  i förhållande till folkmängd. Presidenten väljs oberoende av kongressen, och han väljer sina medarbetare och ministrar också oberoende av kongressen. USA har inte parlamentariskt system utan ett maktdelningssystem. Presidenten regerar, kongressen stiftar lagar och högsta domstolen övervakar lagstiftningen och rättskipningen.

I USA så finns det två stora partier som heter Demokratiska partiet och Republikanska partiet. Men det finns också tre andra betydande partier och de heter: Green Party of the United States, Constitution Party och Libertarian Party.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar