Välkommen till min blogg där du får reda på det mesta om valet!

torsdag 9 september 2010

Sveriges Riksdag och Regering

Riksdagen är Sveriges parlament och där sitter de 349 ledamöterna som leds av en talman. I Sverige har vi riksdags val vart fjärde år och valet infaller alltid den tredje söndagen i september. I riksdagen sitter ledamöterna från alla partin som får  vara med riksdagen. Om ett parti ska få komma in i riksdagen så måste man få fyra procent av rösterna vid ett val. Ordet riksdag kan ha många olika betydelser dels det beslutande och politiska organet, dels den tidsperiod under året då riksdagsarbetet pågår och dels själva byggnaden, riksdagshuset.

Sveriges riksdag är landet lagstiftdande makt och Sveriges högst beslutande organ. Riksdagen är den viktigaste demokratiska församlingen i Sverige, riksdagen debatterar och formulerar om alla lagar i Sverige.

När väljarna har valt ut vilka som ska bli de 349 ledamöterna i riksdagen så utser riksdagen en statsminister. Sedan utser statsministern vilka ministrar som ska bilda en regering. Den utvalda regeringen måste tolereras av riksdagen annars kan regeringen tvingas avgå. Parlamentarism betyder att riksdagen när som helst kan pröva om regeringen har stöd av riksdagen. I grundlagen står det att regeringen styr riket och det gör det genom att lägga fram förslag som sedan riksdagen får ta ställning till. Man kan lite enkelt säga att regeringen föreslår och riksdagen tar besluten.

Regeringen ska besluta om regler som folket måste följa och de reglerna kallas förordningar . Men det är riksdagen som beslutar om lagar.

Källa: Riksdagen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar